Yayın tarihi: 10 Mayıs 2016 - 09:56

  Av. Halit Çelenk’in ölümünün 5. yıldönümünde düzenlenen anma toplantısına, aile üyelerinin yanı sıra meslektaşları ve müvekkilleri de katıldı.

     5 Mayıs 2011’de aramızdan ayrılan “devrimcilerin savunmanı” Av. Halit Çelenk, ölümünün 5. yılında Ankara’da anıldı. Türkiye Barolar Birliği’nin Balgat’taki Litai Oteli’nin Av. Özdemir Özok Konferans Salonu'nda yapılan anma töreninin ardından, Halit Çelenk adına düzenlenen “Hukuk Ödülleri”, sahiplerini buldu. Bu yıl ikincisi düzenlenen yarışmada “Hukuk Ödülü”ne, araştırma görevlisi Dr. Cangül Örnek’in Can Yayınları arasında çıkan “Türkiye’nin Soğuk Savaş Düşünce Hayatı- Anti Komünizm ve Amerikan Etkisi” adlı kitabı değer görüldü. İsveç’te yaşayan Emine Behiye Karakitapoğlu’nun “Public Participationin EIA Process of Small Hydro Power Plants (HES) in Turkey” adlı yüksek lisans tezi ile Av. Can Yavuz’un “Hukuk Eğitimi ve Öğretimi” adlı araştırmasına ve Eda Aslı Şeran’ın “Augusto Boal’in ‘Yasama Tiyatrosu’ Yönteminin Hukuka ve Demokratikleşmeye Etkisi” konulu yüksek lisans tezine de özendirme ödülü verildi. 

      KATILIM YÜKSEKTİ

      “Halit Çelenk Hukuk Ödülleri” törenine, başta Halit Çelenk’in eşi Av. Şekibe Çelenk olmak üzere Çelenk ailesinin tüm üyeleri katılırken; meslektaşları, dostları ve müvekkilleri de aileyi yalnız bırakmadılar. Toplantıya Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Berra Besler’in yanı sıra Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, CHP milletvekilleri İlhan Cihaner, Şenal Sarıhan, Utku Çakırözer, Av. Turgut Kazan, Av. Ali Rıza Dizdar, Av. Rahmi Ofluoğlu da katıldı. Halit Çelenk Hukuk Ödülleri Seçici Kurul üyeleri Prof. Dr. Korkut Boratav, Ali Rıza Aydın, Dr. İlker Kılıç, Av. Başar Yaltı, Av. Erşen Sansal ve Av. Özlem Şen Abay da törende hazır bulundular. 

       Hukuk Ödülleri töreni, opera sanatçısı Tuncer Tercan’ın Ruhi Su ve Pir Sultan Abdal’dan seslendirdiği türkülerle başladı. Tercan’ın dinletisi büyük alkış topladı. Daha sonra Halit Çelenk’in yaşamını ve uzun soluklu hukuk savaşımını anlatan bir belgesel gösterildi. 

      Türkiye Barolar Birliği adına konuklara hoş geldiniz diyen Başkan Yardımcısı Berra Besler, “Duayen hukukçu Halit Çelenk’i özellikle bugünlerde çok özlüyoruz. Av. Çelenk, en zor günlerde dik durarak, ödün vermeden mesleğimizi onurla icra etmiştir. Emekten, barıştan ve hukuktan yana kararlı duruşuyla her zaman saygıyla anılacaktır” dedi.

      Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Tuğlu Olpak ise konuşmasında, sınıflı toplumlarda hukukun da sınıfsal bir karakter taşıdığının altını çizerek, “Halit Çelenk’ten pes etmeyen, boyun eğmeyen bir mücadele geleneğini devraldıklarını” söyledi. 

       12 Mart darbesinin ardından yurtdışına çıkarak eşi İnci Tuğsavul’la Brüksel’de yaşayan   gazeteci Doğan Özgüden de gönderdiği mesajda, Av. Halit Çelenk’le birlikte üye olduğu Türkiye İşçi Partisi’ndeki anılarını paylaştı.

       HUKUK ÖDÜLÜ CANGÜL ÖRNEK'İN

       Törende “Hukuk Ödülleri”nin verilme gerekçesini, Seçici ve Düzenleyici Kurul üyesi Av. Özlem Şen Abay açıkladı.  Av. Abay, “Savunmanın Devrimci Çınarı” olarak nitelediği Halit Çelenk’in, görev aldığı tüm siyasal davalarda onurlu bir savunma çizgisi izlediğini belirtti ve Halit Çelenk Hukuk Ödülleri’nin kalıcı olması için çaba gösterdiklerini söyledi.

        Daha sonra ödül törenine geçildi. Birincilik ödülüne değer görülen Dr. Cangül Örnek, ödülünü Seçici Kurul üyesi Prof. Dr. Korkut Boratav’ın elinden aldı.

        Törenin kapanış konuşmasını, Çelenk'in kızı Serpil Çelenk Güvenç yaptı. Serpil Güvenç, AKP’nin laiklik ve emek düşmanı politikalarını eleştirerek, “Ülkemizde hava kurşun gibi ağır. Gerici bir kuşatma altındayız. Ama bunu aşacağız. Sarayınız vız gelir bize vız!” dedi. Güvenç, konuşmasının sonunda katılımcılara ve geceye emek verenlere aile adına teşekkür etti.

        Ödül töreninin ardından ikram salonunda konuklara bir kokteyl verildi.

        Attila Aşut

         Odatv. com   

        (7 Mayıs 2016)

        http://odatv.com/-hukuk-odullerini-kimler-kazandi-0705161200.html