Yayın tarihi: 12 Mayıs 2015 - 22:50

Halit Çelenk, ölümünün 4. yılında anıldı

Attila Aşut

OdaTV

5 Mayıs 2011’de yitirdiğimiz “devrimcilerin savunmanı”, büyük hukukçu Av. Halit Çelenk, ölümünün 4. yılında Ankara’da düzenlenen geniş katılımlı bir törenle anıldı.

5 Mayıs 2011’de yitirdiğimiz “devrimcilerin savunmanı”, büyük hukukçu Av. Halit Çelenk, ölümünün 4. yılında Ankara’da düzenlenen geniş katılımlı bir törenle anıldı. Halit Çelenk adına bu yıl ilk kez verilen “Hukuk Ödülleri”, Gezi Direnişi’nde yaşanan hukuksuzlukların ve internet yasaklarının izini süren akademisyenler arasında paylaştırıldı. Ayrıca Göksun Uğurlu ve Nazire İrem Yeşilyurt’a da “Özendirme Ödülü” verildi.

Türkiye Barolar Birliği’nin Ankara / Balgat’taki Konukevi’nin Av. Özdemir Özok Konferans Salonu’nda düzenlenen anma törenine, başkentin tanınmış avukatlarının yanı sıra YARSAV Başkanı Murat Arslan, Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, sendikanın eski başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Başar Yaltı ve Çelenk ailesinden Av. Şekibe Çelenk, Serpil Çelenk Güvenç, Prof. Dr. Ferda Çelenk ve Kaya Güvenç de katıldı.

Törenin açış konuşmasını yapan Av. Başar Yaltı, katılımcılara TBB Başkanı Metin Feyzioğlu adına hoş geldiniz dedi. Türkiye’deki hukuk ihlallerine değinen Av. Yaltı, bu dönemde çok yönlü saldırılara karşı en başta avukatların direndiğini, ancak halkın geniş bir kesiminin duruma seyirci kaldığını söyledi.

ZOR ZAMANLARIN SAVUNMANI

Seçici Kurul adına konuşan Av. Erşen Sansal, Halit Çelenk’in çok yönlü bir insan olduğunu; “hukukçu, yazar, edebiyatçı ve siyasetçi” kimlikleri bulunduğunu, Türkçeyi çok güzel ve etkili kullandığını, ancak onun asıl mesleğinin avukatlık olduğunu vurguladı. Türkiye’nin demokrasi mücadelesindeki tüm duraklarda Halit Çelenk’in en önemli davaların savunmanı olarak çok önemli bir misyon yüklendiğini belirten Av. Sansal, “Halit Ağabey, avukatlık mesleğini en zor zamanlarda ve en zor mekânlarda yapmıştır. Büyük davalar onun elinde yoğrulmuştur. Aydınları, sanatçıları, sendikacıları, ilerici siyasetçileri savunmuş, savunduğu insanların onurunu yükselterek avukatlık yapmıştır” dedi.

Ödül Düzenleme Kurulu’ndan Av. Özlem Şen Abay, son dönemde avukatlara yönelik saldırılardaki artışa değinerek, Halit Çelenk’in adaletsizliğe karşı mücadelenin simgesi olduğunu söyledi. Daha sonra yarışmayla ilgili bilgi veren. Av. Abay, ödül için 19eser gönderildiğini, birinciliğin iki çalışma arasında paylaştırıldığını belirtti. Söz konusu çalışmalar, Prof. İbrahim Kaboğlu başkanlığındaki “Gezi Hukuki İzleme Grubu” tarafından hazırlanan “Demokrasi ve Totalitarizm Sarkacındaki Türkiye- Gezi Raporu” ileYaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak tarafından hazırlanan “İnternet ve İfade Özgürlüğü” konulu dosyalardı. Akdeniz ve Altıparmak’ın çalışmaları, Türkiye’de Twitter ve YouTube’a erişimin engelleme kararlarının kaldırılması için yerel yargı organlarına ve Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruları içeriyordu.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Seçici Kurul yapmış olduğu değerlendirmede, A.Ü. SBF doktora öğrencisi Göksu Uğurlu'nun “Uluslararası Hukuk'ta Üçüncü Dünya” yaklaşımlarına ilişkin yüksek lisans tezine ve SBF İdare Hukuku Araştırma Görevlisi Nazile İrem Yeşilyurt'un “İdari Yargıda Yürütmenin Durdurulması ve İvedi Yargılama”ya dair makalesine de “Özendirme Ödülü” verilmesini kararlaştırdı.

“Gezi Raporu”nu oluşturan grubun başkanı. Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, bu çalışmanın mültidisipliner ve kolektif bir çabayla yürütüldüğünü, farklı disiplinlere mensup uzmanlarca nesnel ve bilimsel yöntemlerle hazırlandığını, çalışmaya hukukçu, hekim ve çevrebilimcilerin katkı verdiğini söyledi. Prof. Kaboğlu, günümüzdeki hukuk ihlallerine de dikkat çekerek, “Halit Çelenk yaşasaydı, geçmişte Deniz Gezmiş’lere yöneltilen ‘Anayasayı tebdil, tadil ve ilga’ suçunun asıl bugünlerde gerçekleştiğini dile getirirdi” dedi.

Halit Çelenk Hukuk Ödülleri Seçici ve Düzenleyici Kurulu’nda şu kişiler yer almıştı:

Prof. Dr. Rona Aybay, Prof. Dr. Korkut Boratav, Prof. Dr. Ali Murat Özdemir, Ali Rıza Aydın, Serpil Çelenk Güvenç, Dr. İlker Kılıç, Av. Başar Yaltı, Av. ErşenSansal, Av. Barış Aybay, Av. Bilgütay H.Durna, Av. Özlem Şen Abay.

TÜRKÜLERLE, AĞITLARLA ANILDI

Törenin ikinci bölümünde Halit Çelenk’in yaşamından ve hukuk mücadelesinden kesitlerin yer aldığı belgesel gösterimi yapıldı. Daha sonra Nâzım Hikmet Kültür Merkezi sanatçılarından Ogün ve Ezgi ikilisi, Halit Çelenk’in sevdiği ezgileri seslendirdi. Özellikle “Deniz Gezmiş Ağıtı” ve Nâzım Hikmet’in şiirlerinden bestelenmiş şarkılar, dinleyicilere duygulu anlar yaşattı.

Törenin sonunda söz alan Halit Çelenk’in kızı Serpil Çelenk Güvenç, geceye katkılarından dolayı Türkiye Barolar Birliği’ne, Seçici Kurul üyelerine ve katılımcılara “aile adına” teşekkür etti ve “Biz ne zaman karanlıkta kaldık diye düşünsek, halk Gezi’de olduğu gibi ayağa kalkıyor. Umutsuzluğa kapılmamalıyız” dedi.

Gecenin sonunda konuklara Litai Otel’de kokteyl verildi.

http://odatv.com/n.php?n=kizi-ne-zaman-karanlikta-kalsak-0605151200