Yayın tarihi: 21 Ocak 2024 - 19:57
Türkiye Barolar Birliğinin Yayın Organı Barobirlik Dergisinin Ağustos 2023 Tarihli Sayısında Halit Çelenk Hukuk Ödülleri Tanıtıldı

Barobirlik Dergisi 73. Sayısının Dosya Konusunu Halit Çelenk Hukuk Ödüllerine ayırdı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç SAĞKAN derginin başyazısında konuya ilişkin görüşlerini açıkladı. Yazıyı aşağıda sunuyoruz.

Av. Özlem Şen “Savunmanlık Mesleğinde Kutup Yıldızımız: Av. Halit Çelenk” başlıklı yazısında Çelenk’in yaşam öyküsünü, hukuk mücadelesini, yapıtlarını, adına düzenlenen Hukuk Ödülü çalışmaları ve ödül alan yapıtların listesini ele alıyor. Yazıyı Sitemizde yayınlıyoruz.

Derginin Dosya bölümünde Dr. Kasım Akbaş’ın 2019 yılında Hukuk Ödülüne layık bulunan “Sınıf Mücadelesi ve Hukuk” başlıklı makalesi ile Volkan Bora Uğur’un 2021 yılında Seçici Kurul Özel Ödülüne layık bulunan “Sanatın   Mülkiyeti” başlıklı makalesi de yer alıyor.

TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan’ın yazısını sunuyoruz.  

“Değerli Meslektaşlarım,

Barobirlik’in Ağustos 2023 sayısını sizlere ulaştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Bu ay içerisinde Türkiye Barolar Birliği’nin 54. Doğum gününü ve 30 Ağustos Zaferimizin 101. yılını kutladık.

Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Cumhuriyeti’nin görkemli hukuk devriminin bir parçası olarak kurulmuş olduğu 9

Ağustos 1969 gününden beri bağımsız savunma mesleğinin çatı örgütü olarak baroların ve avukatlık mesleğinin gelişimi, hukukun üstünlüğünün ve insan haklarının savunulması, korunması, işlerlik kazanması ve yargı bağımsızlığının tesisi için çalışmaya devam ediyor.

Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Başkomutanlığında, 26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz, 30 Ağustos’ta emperyalizmin, bağımsızlık ruhuna yenik düşmesiyle sonuçlanmıştı. Tüm mazlum milletlere umut olan bu eşsiz zaferin 101. Yılında, Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşları ile bağımsızlık için canları ve kanlarıyla mücadele eden kadın erkek her yaştan kahramanlarımızı minnet, rahmet ve saygıyla anıyoruz.

Değerli Meslektaşlarım,

Baro Birlik Bültenimizin bu sayısının kapağında Av. Halit Çelenk yer alıyor. Halit Çelenk, ülkemizde avukatlık mesleğinin toplumsal mücadele tarihine en büyük katkıları yapmış, mesleğimizi onurlandırmış en önemli temsilcilerden biridir. Halit Çelenk, yakın tarihimizin önemli toplumsal davalarında üstlendiği avukatlık görevini, hukuki bir zeminde ve politik bir bilinçle yerine getirdi. Bu ikisinin bu kadar dengeli birleşiminin örnekleri azdır. Halit Çelenk bunu yapabildiği için tarih yazmış, adını tarihe yazdırmıştır.

Halit Çelenk Ödülleri 2015’ten itibaren, o yıl içerisinde hukuk alanında üretilen eserlere verilen ödüllerdir. Son derece seçkin ve Halit Çelenk geleneğine yakışan isimlerden oluşan bir seçici kurul tarafından ele alınan eserler, çeşitli kategorilerde ödüllere layık görülüyor. Ödül törenleri bir süredir Türkiye Barolar Birliği’nden ayrı kalmıştı, yönetim dönemimizde, Halit Çelenk Ödül Töreni’ni yeniden Türkiye Barolar Birliği çatısı altında gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Bu sayımızdaki dosya kapsamında ödüller kapsamında değerlendirilen eserleri okuyacaksınız.

Bu vesileyle Halit Çelenk Ödülleri Seçici Kuruluna, eser gönderen katılımcılara tebriklerimi sunuyorum. Barobirlik’in bu sayısının Av. Halit Çelenk temasıyla hazırlanması konusunda çaba gösterenleri kutluyor, Bülten’de yer alan yazıların meslektaşlarımızın ilgisini çekmesini umuyorum.

Saygılarımla.

Av. R. Erinç Sağkan”

 

Barobirlik Dergisine https://medya.barobirlik.org.tr/ebarobirlik/Ebulten/sayi73/index.html adresinden ulaşılabilir.