Yayın tarihi: 8 Kasım 2014 - 21:31
Halit Çelenk Hukuk Ödülleri Basın Toplantısında Tanıtıldı

Hukuk Ödülü 4 Kasım 2014 tarihinde Seçici Kurul üyeleri tarafından yapılan basın toplantısında tanıtıldı.

Türkiye Barolar Birliğinde yapılan toplantıya, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, TBB yönetim kurulu üyeleri, Ödül Seçici ve Düzenleyici Kurul üyelerinden Prof. Dr. Rona Aybay, Prof. Dr. Korkut Boratav, Av. Erşen Şansal, Av. Bilgütay H. Durna, Av. Özlem Şen Abay ve Anayasa Mahkemesi Eski Raportörü Ali Rıza Aydın ile Halit Çelenk’in kızı Serpil Çelenk Güvenç katıldı.

Metin Feyzioğlu açış konuşmasında, “inançları doğrultusunda bir yaşam sürdürmüş olan Halit Çelenk’in” hukukçu kimliğini, savunma tarihine kazandırdıklarını ve hümanist hukuk anlayışını anlattı. Her gün artan hukuksuzluğa dikkat çeken TBB Başkanı, sorunların ancak insanı öne çıkararak çözülebileceğini ve ödüller için TBB’nin her türlü katkıyı yapacağını belirtti.

Av. Özlem Şen Abay Hukuk Ödülünün öyküsünü anlattı ve toplantıya katılan Seçici ve Düzenleyici Kurul üyelerini tanıttı.

Anayasa Mahkemesi eski raportörü Ali Rıza Aydın, Halit Çelenk’in hukuk, siyaset ve yazın insanı olarak tarihte aldığı özel yer ve mücadelesinin önemi ile ödül arasındaki bağlantıyı anlatarak ödül esasları hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Rona Aybay Av. Ümit Altaş’la birlikte hazırladıkları “Yaşamda ve Yargıda Devrimci Duruş” kitabından da alıntılar yaparak hukukçu ve insan Halit Çelenk’le ilgili anılarını anlattığı konuşmasında: "Halit Çelenk avukatlık mesleğinin anıtıdır. Olağanüstü dönemlerde ortaya çıkan ihanetler, döneklikler, ahmaklıklar arasında ayakta kalan onurlu isimlerdendir. Halit Çelenk ile ilgili bir kitapta bir çalışması yer alan Ali Sirmen'in yazısının başlığını sizinle paylaşmak istiyorum: 'Daralınca ruhun Halit Çelenk'i hatırla'. Bu başlık Halit Çelenk ödüllerinin de konusunu özetliyor" dedi. 

Serpil Çelenk Güvenç ise, babası Halit Çelenk’in sınıfsız ve sömürüsüz bir toplum inancıyla insana olan umudunu hiç yitirmediğini, yaşamı boyunca paranın saltanatına boyun eğmediğini, “bugün AKP faşizmine karşı mücadele veren avukatların şahsında Halit Çelenk'i gördüğünü” belirtti ve destekleri için Seçici ve Düzenleyici Kurul Üyelerine ve Türkiye Barolar Birliğine teşekkür etti.