Yayın tarihi: 12 Mayıs 2015 - 23:00

Türkiye Barolar Birliği

6 Mayıs 2015

Hayatı boyunca demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren devrimci avukat Halit Çelenk adına düzenlenen Hukuk Ödülleri Töreni, Türkiye Barolar Birliği Avukat Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törenin açış konuşmasını TBB Başkan Yardımcısı Av. Başar Yaltı yaptı. Konuşmasında, özellikle bugünlerde Halit Çelenk'in devrimci bakış açısına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Yaltı, “Halit Çelenk belki mahkemelerde dava kaybetmiştir ama halk mahkemesindeki davasını kazanmıştır” diye konuştu.

Seçici kurul adına konuşan Erşen Sansal ise, “Halit Çelenk en zor zamanlarda avukatlık mesleğini yapmıştır. Buna rağmen hiçbir zaman devrimci duruşundan ödün vermemiştir. Aramızdan ayrılalı 4 yıl oldu. Haksızlığın olduğu, hukuksuzluğun arttığı bir ortamda Halit Çelenk'i unutmadık ve aramızda, yanımızda olduğunu hissediyoruz” ifadelerini kullandı.

Sinevizyon gösteriminden sonra söz alan düzenleyici kurul üyesi Av. Özlem Şen Abay, ödülün gerekçesinin Haziran direnişi ve boyun eğmeyenler olduğunu vurguladı. Abay’ın konuşmasının ardından Nazım Hikmet Kültür Merkezi korosundan sanatçılar Halit Çelenk'in sevdiği şarkıları seslendirdi.

Program, ödüle layık görülen eser sahiplerine ödüllerinin verilmesiyle son buldu. Prof. İbrahim Kaboğlu başkanlığındaki Gezi Hukuki İzleme Grubu tarafından hazırlanan “Demokrasi ve Totalitarizm Sarkacındaki Türkiye- Gezi Raporu” ile Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak tarafından hazırlanan “İnternet ve İfade Özgürlüğü konulu çalışmalar- Twitter ve YouTube erişim engelleme kararlarının kaldırılması başvuruları” adlı eserler ödüle layık bulundu.

Seçici Kurul tarafından yapılan değerlendirme sonucunda; Ankara Üniversitesi SBF doktora öğrencisi Göksu Uğurlu'nun Uluslararası Hukukta üçüncü dünya yaklaşımlarına dair yüksek lisans tezine ve SBF İdare Hukuku araştırma görevlisi Nazile İrem Yeşilyurt'un idari yargıda yürütmenin durdurulması ve ivedi yargılamaya dair makalesine de teşvik ödülü verildi.

http://www.barobirlik.org.tr/Detay62377.tbb